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CAPTURE SOFTWARE 
 
Q:  Please explain whether the legal consequences of using 
capture software differ from the legal consequences of using a 
digital video camera (with particular reference to 17 U.S.C. § 
1201). 
 
A:  With respect to §106, the legal consequences of using 
screen capture technology are the same as using a digital 
video camera to copy copyrighted material.  If the copying does 
not qualify as a non-infringing use, it is a violation of §106 in 
either case.  With respect to §1201, the answer will depend 
upon the operation, design and marketing of the particular 
technology used.  See response to next question. 
 
Q:  Is it a violation of § 1201(a)(1) to use screen or video 
capture software (hereinafter “capture software”) to reproduce 
clips from copyrighted motion pictures or audiovisual works? 
 
A:  The term "capture software" could apply to a vast array of 
technologies currently in use, invented but not yet deployed, 
and yet to be developed.  Thus, it is impossible to make a 
categorical statement that use of "capture software" is, or is 
not, a violation of §1201(a)(1).  That determination must be 
made on a case-by-case basis, taking into consideration the 
particular device used and how it operates.  Trafficking in a 
device that is primarily designed or marketed to record 
audiovisual content protected by an access control measure or 
that has no other commercially significant purpose is 
prohibited under §1201(a)(2).  Use of such a device (or any 
other) to avoid, bypass, remove, deactivate, or impair a 



technological measure would be a violation of §1201(a)(1).  It is 
possible that some capture software technology is in fact 
designed and operates in a way that enables capturing images 
from an unencrypted and otherwise unprotected signal 
without circumventing any technological measure in violation 
of §1201(a).  But use of capture software technology to gain 
access to a signal (whether or not encrypted) that is protected 
at the point of capture against unauthorized access by some 
means, would be a violation of the statute.  Again, it is 
impossible to make a categorical assessment, or to 
characterize a particular technology without a detailed 
analysis of the technology itself, the way it is used, and how it 
is marketed. 
 
It is worth noting, however, that we believe this question is 
rendered largely academic by the evidence in the record.  To 
the extent there are software applications that allow users to 
capture images from the screen lawfully, such applications 
would represent yet another means of gaining access to the 
works desired without circumvention.  But as we have 
demonstrated, there are multiple ways of doing that very thing, 
including use of a camcorder, making copies from unprotected 
media, recording from in-the-clear broadcast and telecasts, 
and even obtaining copies directly from the copyright owner.  
As demonstrated in the hearing, the quality of the resulting 
clip is likely to be even better than the copy that would result 
from the use of screen capture software.  Thus, the possibility 
that lawful software capture applications may exist to enable 
making copies without circumventing CSS would certainly 
strengthen the argument against new exemptions in this area, 
but the fact that there exist a number of better options to meet 
the needs of the exemption proponents should be 
determinative. 
 
Q:  Is there particular capture software that decrypts the 
Content Scrambling System on DVDs? 
 
A:  Not that we are aware of. 
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Q:  Is there particular capture software that does not decrypt 
the Content Scrambling System on DVDs? 
 
A:  If the previous answer is correct, this question is also 
answered. 
 
Q:  To the best of your ability, please explain how screen 
capture software operates, e.g., does reproduction take place 
after the work is lawfully decrypted?  Does the capture 
software reproduce the digital output from the computer, or 
does the capture software reproduce the analog output from 
the computer?  Does this analog/digital distinction matter for 
determining whether a violation of §1201(a)(1) is taking place? 
 
A:  As we understand the operation of DVD playback devices 
and capture software currently in general use, encrypted 
content (a DVD) is decrypted by a licensed computer DVD 
player and moves to the computer motherboard to an AV card 
to a monitor.  The screen capture software makes a digital 
copy of the digital content from the signal going from the AV 
card to the monitor.  Thus, the reproduction takes place after 
the work is decrypted, the reproduction is from a digital 
source (not really an "output"), and there is no analog/digital 
distinction because the stream is all-digital.  It is important to 
note that some existing technological protection measures are 
designed to provide secure paths for unencrypted video 
content and that capture software that is designed to defeat 
those measures would run afoul of §1201. 
  
Q:  Is the output encrypted at the time of capture by the 
software or is the output decrypted at the time of capture? 
 
A:  To the best of our understanding and with regard to the 
products we have examined, current capture software 
captures the content unencrypted at the time of capture.  The 
content, once captured, remains unencrypted. 
 
Q:  Do different screen capture programs involve significantly 
different methods of capturing screen and/or audio output? 
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A:  To the best of our knowledge, the capture programs 
currently in general use employ similar methods of capturing 
video material, though we understand there may be some 
variations in the manner of audio capture. 
 
Q:  There was an example of screen capture software at the 
§1201 hearings and some witnesses pointed out that the 
example presented revealed quality degradation, e.g., 
pixelation.  Can capture software be adjusted in order to affect 
the quality of the reproduction of the video or audio captured?  
If so, how? 
 
A:  While the capture programs employ similar methods of 
capturing video and audio material, and the capture software 
settings can generally be adjusted as suggested, different 
applications will differ in terms of their ability to optimize 
particular aspects of the capture process.  As a result, some, 
but not all, capture software applications may be able to 
produce a copy of equal quality as the original. 
 
Q:  Can the computer on which the capture software resides 
be adjusted to affect the quality of the output, i.e., by 
adjusting the settings of the operating system, video card or 
sound card software rather than the settings within the 
capture software itself? 
 
A:  Both the computer adjustments and the capture software 
adjustments can affect quality of copies. 
 
Q:  It was claimed that screen and video capture technology 
does not work with Microsoft Vista. Is this true, and if so, 
why? 
 
A:  To the best of our knowledge, all widely used, recent 
vintage capture software works with all widely used operating 
systems. 
 

 4 



Q:  Are there other operating systems on which screen capture 
software will not operate? 
 
A:  Not that we know of. 
 
 
 
DOCUMENTARY FILMMAKERS 
 
Q:  The first two questions envision a scenario where a user 
intends to reproduce a small portion of a motion picture or 
audiovisual work on a CSS-encrypted DVD for a particular use, 
such as the use of a portion in a documentary film. 
 
Can a portion of a motion picture on a DVD protected by CSS 
be decrypted, leaving the remainder of the motion picture 
encrypted by CSS? 
 
A:  Yes, using CSS decryption tools, it is possible in some 
cases to decrypt individual VOB files and possibly chapters 
containing a pre-defined portion of a motion picture, but it is 
not possible as far as we know to decrypt arbitrary portions of 
the motion picture in order to access only the portion intended 
for a particular use.  Moreover, once an act of circumvention is 
sanctioned, we are unaware of any effective means to 
determine how much of a motion picture protected by 
technical measures was actually decrypted.  MPAA is not 
opposed to uses of AV material that do not violate copyright 
laws, and has demonstrated how AV material protected by 
technical measures can be accessed without circumvention.   
MPAA is opposed to broad and unnecessary exemptions to the 
circumvention prohibition aimed at particular categories of 
users rather than particular classes of works because such 
exemptions will, over time, create a public perception that 
circumvention is morally and legally acceptable, and the 
distinction between uses that infringe and uses that do not 
infringe will be ignored. 
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Q:  Is it necessary to make a copy of the entire motion picture 
as a first step in order to make a copy of only a portion of the 
motion picture? 
 
A:  No, but see previous answer. 
 
Q:  Documentary filmmakers’ proposed class of works limited 
the persons who would be eligible to invoke the exemption to a 
documentary filmmaker, who is a member of an organization 
of filmmakers, or is enrolled in a film program or film 
production course at a post-secondary educational institution. 
Is it appropriate to limit the persons who would be eligible to 
invoke the exemption?  Why?  If you believe it would be 
appropriate, what criteria could be used? 
 
Are there any other appropriate ways to properly tailor the 
scope of the exemption? 
 
A:  It is worth pointing out that MPAA member companies are 
part of the subject class of "documentary filmmakers."  Among 
the world-class documentary films produced and/or 
distributed by MPAA member companies are Sony's "Fog of 
War" and "It May Get Loud."  Both as producers of fictional 
entertainment content and documentary films, MPAA member 
companies devote much time and resources to determining the 
copyright status of works incorporated in their productions 
and obtaining requisite use permissions.  Although 
burdensome to be sure, these activities are regarded as a 
necessary and not unreasonable part of the business of 
filmmaking. 
 
As stated above, MPAA is opposed to ANY exemption for 
documentary filmmakers because an exemption is not 
necessary and exemptions tend to erode the public policy 
embodied in the DMCA that circumvention of technical 
measures is both wrong and illegal.  Documentary filmmakers, 
many of whom are professional cinematographers and/or 
producers, are well situated to obtain, and indeed are 
accustomed to obtaining, authorized use of non-original 
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material directly from copyright owners.  When authorization 
cannot be obtained, documentary filmmakers have particular 
expertise and professional equipment, and the time to employ 
these resources, that enable them to obtain high quality copies 
of the materials they seek without engaging in otherwise 
prohibited acts of circumvention.  Exemption proponents have 
provided no convincing evidence that circumvention of 
technical measures is the only way documentary filmmakers 
can access copyrighted AV material desired for inclusion in 
documentary productions.   
 
This request for an exemption by documentary filmmakers 
illustrates the undesirable public policy effects of the decision 
by the Copyright Office in its last review to depart from the 
statutory directive to consider exemptions for "a particular 
class of works," and to embark down a slippery path of 
considering particular groups of users and intended uses.  In 
its initial decisions, the Copyright Office found that, with 
respect to the class of audiovisual works, non-infringing uses 
have not been adversely affected and that an exemption to the 
circumvention prohibition in the DMCA was not justified.  By 
introducing into its analysis the nature of particular uses and 
particular types of users, the Copyright Office has invited and 
necessitated the type of line-drawing reflected in this question.  
Such an exercise inexorably will lead either to hair splitting or 
a lack of precision, and ultimately threatens creation of an 
ever-expanding list of exemptions which would render the 
statutory prohibition on the act of circumvention 
unenforceable and meaningless, particularly so if limiting 
principles are not assiduously applied. 

 
In Section II(A) of the previously filed comments of the Joint 
Creators and Copyright Owners, copyright industry 
organizations noted the danger of focusing on external criteria 
such as the nature of use or users rather than the class of 
works as directed by the statute.  To lessen the risk of 
detrimental outcomes, those comments suggested a number of 
limiting principles that the Register should apply to all granted 
exemptions.  If the Register recommends a DMCA exemption 
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for documentary filmmakers, that exemption should reflect 
these principles so as not to undermine the purpose of the 
statutory prohibition further and to minimize the contagion 
effect of any such new exemptions. 

 
We also note that the limiting elements suggested by the 
proponents of the exemption are not only contrary to the 
statute, but also unacceptably broad.  To the extent the 
Register were to recommend an exemption limited to a 
particular class of user(s), it would need to be narrowly 
tailored to include only those individuals whose needs clearly 
align with the facts and circumstances demonstrated as 
forming the basis for the exemption.  To be clear, we do not 
believe a case has been made that the ability of ANY 
documentary filmmakers to make non-infringing uses of 
audiovisual works on DVD is being adversely affected today as 
a result of the prohibition on circumvention.  But to the extent 
the Register is persuaded by the arguments put forward in 
support of the exemption, those considerations appear to 
apply only with respect to a small portion of the documentary 
film productions that would otherwise be covered by the 
proposed exemption.  For example, there is no evidence in the 
record that would justify the need for an exemption for non-
professional documentary filmmakers.  Yet the proposed 
exemption would extend far more broadly, to include students, 
hobbyists, and film enthusiasts.  Membership in an 
organization of filmmakers is simply not a meaningful 
limitation and does not achieve the aim of copyright education 
claimed by the exemption’s proponents.  Membership in the 
International Documentary Association, for example, requires 
nothing more than registration and payment of a $85 fee ($45 
for full-time students).  Even among those engaged 
professionally in documentary film production, only a portion 
of those projects would be intended for HD broadcast or 
mainstream theatrical exhibition, requiring video resolution 
and other quality requirements which formed the entirety of 
the basis for arguments in favor of the exemption.  Even fewer 
would involve material available only in protected DVD format 
and unavailable from the copyright owner.  Any exemptions 
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that do not hew carefully to the circumstances justifying the 
exemption would only serve to exacerbate the problems 
associated with granting exemptions based on the nature of 
the use or class of user. 
 
Finally, the proposed limitation that the material accessed 
through circumvention be in the public domain or used in a 
manner protected by the fair use defense runs counter to 
determinations in prior rulemaking proceedings, in which the 
Register has rejected claims for so-called “fair use works.”  
There is no basis for finding the use of a portion of a work in a 
documentary film, without more, is categorically likely to be a 
“fair use.”  A categorical exemption for audiovisual works when 
used by documentary filmmakers in a manner protected by 
fair use is not easily distinguishable from an exemption for 
audiovisual works when used by any other user for a non-
infringing purpose.  Such exemptions stray far from the kind 
of exemption approved in the last triennial rulemaking 
proceeding for clip compilations created by film studies 
professors for classroom use – a use the Register determined 
categorically “would generally constitute a non-infringing use.” 
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